Hur köper jag Bitcoin?
Du har kanske som många andra precis börjat bekanta dig med börsen. Eller så är du en van investerare som istället söker nya utmaningar. Oavsett dina tidigare meriter, så riktar du nu blicken mot kryptovalutorna. Bitcoin är den första kryptovalutan som såg dagens ljus och därför också den största. Därför tar vi upp Bitcoin som exempel. Förutom genom direkta köp, kan du också spekulera i denna kryptovaluta genom till exempel CFD-kontrakt. Du kan använda den handelsplattform du är van vid, för att köpa kryptovalutor.
Men du kan också, i Bitcoins anda, välja en annan decentraliserad handelsplattform. Att plattformen är decentraliserad betyder helt enkelt att du som användare får mera makt och möjligheter. Tanken bakom Bitcoin och andra kryptovalutor, som exempelvis Ethereum, är att valutan ska användas fritt utan någon bank eller annan mellanhand som styr hanteringen. Värdet på en kryptovaluta beror hela tiden på tillgång och efterfrågan.
Så här köper du Bitcoin
För att handla med Bitcoin på det mest vanliga sättet, behöver du bara ha ett konto hos någon pålitlig mäklare för kryptovaluta, exempelvis Binance eller Coinbase. Idag finns det många fler att välja på så därför är konkurrensen om kunderna är stor. Det här gör att du som investerare har ett övertag gentemot handelsplattformarna, de vill ha just dig som användare. På grund av konkurrensen har appar och plattformar blivit alltmer användarvänliga och avgifterna har sjunkit. Det går att säga att marknaden är din.
När du har valt plattform skapar du enkelt ett konto. Du behöver oftast bekräfta din identitet och sedan kan du med några få knapptryck äga dina första Bitcoin. Du bör inte handla med någon plattform som inte ber dig bekräfta vem du är. Tidigare kunde riskerna vara ganska stora, då personer ofta försökte utnyttja att kryptovalutor var något nytt och okänt. Många investerare förlorade stora summor, genom att betala utan att få något tillbaka. Trots, eller kanske tack vare det, är säkerheten hos nätmäklare och handelsplattformar idag väldigt hög. Småkriminella personer som ville utnyttja kundernas okunskap, gällande en ny valuta, byttes ganska snart ut mot större institutioner som håller en säkerhet i världsklass.
En av de ovan nämnda, Coinbase, köper till och med kryptovaluta åt en del stora multinationella banker. Om du av någon anledning helst undviker att föra över pengar direkt från din bank, är Swish ett alternativ. Till exempel via Safello, kan du fylla i dina egna uppgifter, alltså kontot på den plattform du valt och sedan swisha direkt till Safello. Sedan kommer de att skicka dina nyinköpta Bitcoin till ditt handelskonto eller din digitala plånbok. För att handla med Bitcoin via Safello och Swish behöver du en kryptoplånbok för att förvara din kryptovaluta. En sådan får du oftast automatiskt när du skapar ett konto hos en handelsplattform.
Därför är det oftast enklast att köpa direkt via din mäklare. För att köpa Bitcoin behöver du alltså:
- Välja plattform.
- Skapa konto.
- Bekräfta din identitet.
- Föra över pengar.
- Köpa Bitcoin.
- Äga Bitcoin.
Vad du sedan gör med dina Bitcoin är helt upp till dig. Du kan spara dem som en investering innan du säljer. Eller så kan du helt enkelt använda pengarna hos någon av alla de försäljare som godkänner Bitcoin som betalningsmedel. Dessa har dessutom snabbt blivit fler och fortsätter troligen att öka i antal.
Kan du tjäna på Bitcoin utan att köpa
Du kan köpa Bitcoin på Avanza, Nordnet med flera
Förmodligen vet du redan att kryptovalutornas värde stiger och sjunker precis som andra valutor, aktier, fonder och liknande. Du kan därför investera i Bitcoin precis som i vilken annan valuta som helst och hoppas att värdet stiger så att du småningom kan sälja för mer än ditt inköpspris. Om du vill spekulera i Bitcoin utan att äga några, kan du istället investera i ett certifikat. Ett certifikat är ett värdepapper (precis som aktier och fonder) som följer prisutvecklingen på den berörda underliggande tillgången.
Ett exempel på certifikat är XBT Bitcoin. Genom att investera XBT Bitcoin köper du ett värdepapper men inga egna Bitcoin. Certifikaten spårar den underliggande tillgångens värde. Certifikatet XBT Bitcoin följer således den kryptovalutan och värdet stiger och sjunker när valutan stiger och sjunker. Ett annat exempel är certifikatet XBT Ethereum som på samma sätt följer priset på Ethereum. Certifikat kan du köpa på flera av de stora handelsplattformarna, som till exempel Avanza och Nordnet.
Samtidigt som de etablerade handelsplattformarna blir flera, så ökar också antalet kryptovalutor på varje plattform. Du kan därför, om du så önskar, köpa allt fler certifikat för olika kryptovalutor. En fördel när du köper certifikat är att det ofta ingår en hävstång. Räkneoperationerna bakom hävstångseffekten kan se komplicerade ut. Kort sagt kan man säga att hävstången gör att värdet på ett certifikat stiger eller sjunker snabbare än den underliggande tillgången. I det här fallet betyder det att värdet på ditt XBT Bitcoin-certifikat kan stiga med en snabb ränta-på-ränta-effekt och därför bli betydligt högre än det egentliga värdet på Bitcoin.
På samma sätt kan värdet på ditt certifikat lika snabbt urholkas. Det är för att värdeutvecklingen multipliceras med hävstången. Det innebär dessutom att du inte kan jämföra inköpspriset eller värdeutvecklingen för kryptovalutan under några dagar med värdeutvecklingen på certifikatet under samma dagar. Tumregeln är att certifikatets värde stiger när kryptovalutans värde stiger, bara snabbare. På samma sätt sjunker värdet på certifikatet när värdet på kryptovalutan sjunker, bara snabbare.
Plus500, IG Markets med flera
Ett spännande alternativ för dig som spekulant är att investera i kryptovalutor, till exempel Bitcoin, genom något som heter CFD-kontrakt. Dessa köper du på handelsplattformar som Plus500, IG Markets och eToro. Bokstäverna CFD står för Contract for Difference. Genom att köpa ett CFD-kontrakt, spekulerar du i kommande prisförändringar. Precis som certifikatet, följer CFD-kontraktet den underliggande tillgångens värde då du köper det. Här behöver du dock själv bara betala en viss del av tillgångens gällande pris då du köpet kontraktet.
Kontraktet i sig är en överenskommelse om att överföra skillnaden i till exempel Bitcoins värde då kontraktet öppnas och Bitcoins värde då kontraktet stängs. Oftast bestämmer du själv när du stänger kontraktet. Men du kan också från början veta sluttiden för kontraktet. Också här ingår det en hävstångseffekt. Du investerar nämligen bara en liten del av vad den aktuella kryptovalutan är värd. Istället för att köpa hundra aktier för hundra kronor köper du ett kontrakt för 10 kronor. Om värdet stiger med tio procent, till hundratio kronor, har du tjänat lika mycket som du investerade! Exemplet ovan är mycket förenklat. Till exempel behöver du hela tiden kunna betala summan av en eventuell minskning i värde till din mäklare. Dessutom kan courtage och räntor läggas till priset.
Trots flertalet till synes ganska komplicerade villkor så beskriver exemplet mycket tydligt principen bakom CFD-kontrakt. De här möjligheterna finns också med andra kryptovalutor.
Källa: https://www.payup.se/investera/kryptovalutor/bitcoin/