Finansbolagen blir högteknologiska

Lån

De senaste åren och decennierna har IT-utvecklingen gått i rekordfart vilket märkts i de flesta sektorer. Inte minst hos finansbolagen. Du som har varit i kontakt med en bank eller ett kreditföretag har säkert märkt det. Allt går mycket snabbare numera och det mesta är automatiserat och hanteras med olika typer av artificiell intelligens (AI). Ett av de nu högst värderade svenska bolagen, Klarna, är dessutom världsledande på att utnyttja teknik för att skapa smarta och skräddarsydda finansieringslösningar. De är inte ensamma på marknaden och deras genomslag har dessutom gjort att även storbankerna tvingats anpassa sig och bli ännu bättre på att använda teknologin för att skapa kundnytta.

Bra för konsumenten

Den här utvecklingen är bra för konsumenten på många sätt. Det är ingen som idag accepterar att vänta lång tid på att få ett lån utbetalt, utan standard är att pengarna ska komma direkt. Det har också blivit mycket lättare att ställa olika långivare mot varandra för att hitta de bästa villkoren anpassade efter dina behov. Det finns både direkta matchningstjänster och olika typer av mer klassiska jämförelsetjänster på internet. Eftersom det mesta går mot att bli specialiserat är det också lätt att hitta det du behöver, oavsett om du är ute efter att hitta snabblån utan UC eller få de bästa villkoren för ett bolån.

All service blir digital och automatiserad

Fjärran är den tid där du var tvungen att ta dig till ett kontor för att sköta dina ärenden. Idag kan nästan allt lösas online. Banker och kreditinstitut var tidigt ute med att börja jobba med chatbottar av olika slag vilket gjort att deras kundtjänster blivit ordentligt avlastade, När du kan prata med en robot och lösa de flesta enkla ärenden kan de professionella kundtjänstmedarbetarna fokusera på att lösa de svåra vilket är bra för alla.

En nyckel till att vi kunnat bli så bra på digitala finanstjänster i Sverige är dels att vi var tidiga med internetbanker och bredbandsutbyggnad, samt givetvis tjänsten Bank-ID. Bank-ID är ett samarbete mellan de olika storbankerna som gör det möjligt att legitimera sig på ett säkert sätt online. Du har ditt bank-ID i datorn eller mobilen vilket gör att banken alltid kan hålla öppet och betjäna dig. Har du bara ett bank-ID tillgängligt när du ska söka ett lån eller göra något annat ärende så är du lugn. Du loggar in, legitimerar dig. Sen om du ansöker om ett lån kan du direkt se vilket låneutrymme du har och finansföretaget kan snabbt och smidigt göra en digital kreditupplysning på dig och i de flesta fall betala ut pengarna direkt.

Du gillar kanske också...